Články se štítkem: ceny potravin

DANONE ohlásilo zdražení. Důvodem je navýšení nákladů

19.10.2021 | Francouzská potravinářská společnost Danone kvůli vyšším nákladům zvedne ceny, neboť čelí dražším surovinám i potížím v dodavatelských řetězcích. Firma, která v České republice stojí za značkami Activia, Actimel nebo Alpro, to dnes uvedla, když představila tržby za třetí čtvrtletí. Ty přitom vzrostly.

Průměrný Čech za chléb měsíčně utratí 120 korun

15.10.2021 | Průměrný Čech podle Svazu pekařů a cukrářů ČR měsíčně utratí za chléb asi 120 korun. Kvůli případnému zvýšení ceny z důvodu rostoucích nákladů pekařů by zákazníci mohli zaplatit o 30 korun více. Cena chleba za kilogram podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činí zhruba 30 korun, v rámci Evropské unie má ČR pátý nejlevnější chléb. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Svazu pekařů a cukrářů. Neúměrně nízká podle nich je v Česku i cena rohlíku, který lidé koupí za 1,9 koruny.

Zdražování se nevyhneme. Tyto potraviny budou stát víc

13.10.2021 | Z vybraných základních potravin podle analýzy akčních letáků sedmi největších českých řetězců meziročně nejvíce zdražily máslo a chléb. Cena másla proti loňsku stoupla o 47 procent na průměrných 184 korun za kilogram. Chléb zdražil průměrně o 30 procent na zhruba 29 korun.

Někteří výrobci potravin v Česku se chystají zdražit až o desetinu

12.10.2021 | Někteří výrobci potravin v Česku se chystají zdražit své zboží až o desetinu nebo o tom uvažují. Další firmy zvýšení cen zatím neplánují kvůli tomu, že zdražily už během letošního roku, vyplývá z dnešní ankety ČTK. K úpravám cen výrobce vedou vyšší výdaje na suroviny, energie, obaly a také platy zaměstnanců. Nárůst u výrobců začali promítat do cen na pultech a v regálech prodejci potravin.

FAO: Světové ceny potravin v červnu poprvé za 12 měsíců klesly

08.07.2021 | Světové ceny potravin se v červnu poprvé za 12 měsíců snížily. Přispěl k tomu pokles cen rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků, informovala dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V květnu její index cen potravin vystoupal na maximum od září 2011. Celosvětová sklizeň obilovin letos podle odhadu FAO dosáhne téměř 2,8 miliardy tun, což je o něco méně než předchozí odhad. Jde ale stále o rekordní roční sklizeň.

FAO: Světové ceny potravin dál rostou, jsou nejvyšší od května 2014

06.05.2021 | Světové ceny potravin se v dubnu jedenáctý měsíc za sebou zvýšily a jejich index se vyšplhal na nejvyšší úroveň od května 2014. Za růstem stálo zejména zdražování cukru, ceny se však zvyšovaly i ve všech ostatních sledovaných kategoriích. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Záhada předražených jablek: Ceny ovoce i zeleniny jsou v rukou obchodních řetězců

27.04.2021 | Pěstitelé zeleniny prodávají své zboží obchodním řetězcům za zhruba poloviční cenu, než jakou zaplatí spotřebitelé v obchodech. Na tiskové konferenci to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Na vině je podle něj kromě marží řetězců i vysoká daň z přidané hodnoty, která v ČR činí 15 procent, v jiných evropských státech je podle něj nižší.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.